E-mail Rob

Terug naar de HOME-pagina
Archief december 2009

Computerleed en -vreugd (19 december 2009)
Oplettende lezertjes hebben gemerkt dat er de laatste maanden geen bijdragen geplaatst zijn op dit weblog. Computerleed, dat is de oorzaak, voor het grootste deel althans.
Mijn oude trouwe Dell-laptopje bleek, ondanks allerlei virusbescherming, hevig ge´nfecteerd en kon - totdat de boosdoener gevonden was - niet meer online.
En nu juist alleen via die laptop kon ik mijn weblog (en dat van Hanneke) bijhouden.
Waarom alleen via mijn laptop? Omdat ik werk met een programma:
NetObjects. En als dat programma (en de erop ontworpen sites) eenmaal op een computer staan is het (bijna) onmogelijk het alsnog vanaf een andere computer te doen. Het kan wel, maar is ‘a hell of a job’.

En die klus is nu bijna geklaard. Deze tekst wordt getikt op een fraaie nieuwe MacBookPro, van Apple dus. Door dat virus ben ik definitief van Windows af aan het stappen. Maar nu komt het: NetObjects ondersteunt geen Apple meer sinds 2002. Grrrr...
Maar niet te lang getreurd, want de wonderen van Apple zijn niet van de lucht. Via het programma
Virtual Box kan ik Windows EMULEREN op de MacBook. Je gelooft je ogen niet, maar het is echt zo. Je kunt zelfs moeiteloos switchen tussen Apple en Windows, knippen en plakken of wat dan ook.
Helemaal vlekkeloos werkt het niet, dat zou ook te mooi zijn, maar het maakt toch maar mogelijk dat ik u weer kond kan doen van een en ander.

En er gaat nog meer veranderen. Met hulp van zoonlief
Mieg ben ik ook mijn login- en wachtwoordproblemen aan het oplossen. Want daar werd ik ook gek van, steeds meer en meer werden dat er, en je gaat je steeds onveiliger voelen, vooral na zo’n virusinfectie. Een ware oplichtingszaak via Western Union, waar ik in de familiekring nauw bij betrokken raakte, was de laatste druppel, samen met de vermanende vragen van Mieg: “Heb jij nog steeds overal dat wachtwoord van je, en overal hetzelfde?”

Ook daarvoor blijkt een oplossing: 1Password, een programma dat al je logins, passwords e.d. feilloos bijhoudt en ook verandert in de meest veilige, als je dat wilt. Ook dat is een hele organisatie, vooral als je toegang tot sites deelt met anderen. Maar het is gewoon nodig, wil ik m’n eigen privacy en die van anderen niet in gevaar brengen.
Aan het einde van het liedje heb je nog maar een password dat je moet onthouden, het masterpassword, en het programma doet de rest.
We houden u op de hoogte!